Vuoden kolmas Avain on ilmestynyt! Tuoreen numeron artikkeleissa täsmennetään kirjallisuuden suuntauksien käsitekenttää, analysoidaan digitaalista runoutta, eritellään metatekstuaalisia keinoja Maailman luonnollisin asia – ja Mrs. Milkyway -teoksissa sekä tarkastellaan diagnoosiperustaisuutta ja metanarratiivisuutta teoksessa Keskivaikea vuosi.
Saija Isomaa tarkastelee artikkelissaan ”Suuntaukset kirjallisuudessa: Teoreettisia huomiota” nykytutkimuksen tapoja puhua erilaisista kirjallisuuden suuntauksista tai ”ismeistä”. Hän ehdottaa suuntausten tarkastelua historiallisen poetiikan kautta, sillä se ottaa huomioon niin tekstuaaliset kuin kontekstuaaliset ulottuvuudet.
Päivi Koposen artikkelissa ”Saniaisessa uusiutuva elämä: Marko Niemen digitaalinen runo ’Kaunopuheinen Saniainen’ ei-inhimillisen vierauden ja lukemisen vaikeuden kohtaamisen tilana” käsitellään Marko Niemen digitaalista runoa sen lähilukemisen haasteellisuuden ja haasteiden aiheuttamien tunteiden näkökulmasta.
Noora Vaakanaisen artikkelissa “Läpimurmurmurtoja: Metatekstuaaliset keinot Mikko Rimmisen Maailman luonnollisimmassa asiassa ja Laura Laakson Mrs. Milkywayssa” tarkastellaan kerronnallisten tasojen horjuntaa osoittavia ja kommentoivia metatekstuaalisia keinoja.
Jani Tanskasen artikkeli “Diagnoosiperustaisuus ja metanarratiivisuus Pauliina Vanhatalon teoksessa Keskivaikea vuosi” tarkastelee, miten Pauliina Vanhatalon omaelämäkerrallisen, masennusta käsittelevä teos Keskivaikea vuosi kerronnallistaa diagnoosin saamista ja diagnoosin kanssa elämistä.

Pääset lukemaan Avainta osoitteessa journal.fi/avain. Voit myös tukea Avaimen julkaisutoimintaa ja saada painetut Avain-lehdet kotiisi liittymällä jäseneksi osoitteessa: https://www.kirjallisuudentutkimus.fi/liity-jaseneksi/