Tervetuloa kuuntelemaan Kirjallisuudentutkijain seuran järjestämää luentoa konetuotetun kirjallisuuden historiasta Helsingin keskustakirjasto Oodin Saarikoski-matolle (3. krs) torstaina 9.1. klo 17.30. Tapahtuma järjestetään osana Tieteiden yötä.

Laajojen kielimallien suosion myötä tekoäly taiteen tekijänä on herättänyt keskustelua: voiko tekoälyä pitää kirjailijana? Millaista kirjallisuutta on mahdollista tehdä tekoälysovelluksia käyttämällä? Keskustelun juuret ovat syvemmällä kuin moni arvanneekaan – kirjoittavat koneet ovat kiehtoneet ihmisiä läpi vuosisatojen. Tästä todistavat esimerkiksi 1600- ja 1700-luvuilla kehitetyt välineet latinankielisten runojen kirjoittamiseen.

Myös kaunokirjallisuudessa on kuvattu kirjoittavia koneita jo varhain: Gulliverin retkistä löytyy irvaileva kuvaus laitteesta, jonka avulla voi tuottaa tieteellisiä tekstejä ymmärtämättä niiden aiheista mitään. Myöhemmin digitaalisten tietokoneiden kehitys on mahdollistanut mitä erilaisimmat kirjalliset kokeilut runoudesta satuihin ja saippuaoopperaan.

Luennossaan väitöskirjatutkija Tuuli Hongisto (Helsingin yliopisto) esittelee tätä konetuotetun kirjallisuuden historiaa tekstiesimerkein sekä tarkastelee, missä määrin konetetuotetut teokset haastavat kaunokirjallisuuteen tyypillisesti liitettyä tekijän roolia.

Luennon yhteydessä tarjolla on vuoden 2024 Kirjallisuuden aikakauslehti Avaimen numeroita ilmaiseksi.

Tila on esteetön. Lue tarkemmat tiedot esteteettömyydestä Oodin sivuilta: https://oodihelsinki.fi/esteettomyys/