Kirjallisuudentutkimuksen päivien kirjailijavieraina ovat esikoiskirjailija, yleisen kirjallisuustieteen professori Hanna Meretoja sekä lavarunoilija, kirjailija ja aktivisti Rosanna Fellman. Päivien perinteisessä kirjailijahaastattelutilaisuudessa vieraita haastattelee väitöskirjatutkija Johanna Slotte Dufva. Kaksikielisen (suomi, ruotsi) haastattelutilaisuuden teemana on akateemisen ja intellektuaalisen perspektiivin merkitys kaunokirjallisuudelle ja kaunokirjallisen luomisen kokemukselle. Tilaisuuden otsikkona on ”Tutkimus, romaani, runous — keskustelu kirjoittamisen kokemuksesta”.

Kaikille avoin tilaisuus järjestetään yhteistyössä Turun kaupunginkirjaston kanssa.

Aika: 4.5.2023 klo 18.00–18.45
Paikka: Turun kaupunginkirjasto (Linnankatu 2), Tieto-osasto

Kuva: OpenStreetMap

 

Kuva: Jussi Vierimaa/WSOY

Hanna Meretoja on esikoiskirjailija ja yleisen kirjallisuustieteen professori Turun yliopistossa. Hänen romaanissaan Elotulet (WSOY, 2022) näkyvät monet hänen tutkimusaiheensa, kuten kysymykset veden kulttuurisista merkityksistä, kirjallisuuden filosofista kytköksistä, elämän ja kertomusten hiertymäpinnoista sekä trauman ja sairauden tarinallistamisesta. Hänen monografioitaan ovat The Ethics of Storytelling: Narrative Hermeneutics, History, and the Possible (2018, Oxford University Press) ja The Narrative Turn in Fiction and Theory (2014, Palgrave Macmillan), ja hänen toimittamiinsa teoksiin kuuluvat mm. The Use and Abuse of Stories: New Directions in Narrative Hermeneutics (2023, Oxford University Press) ja The Routledge Companion to Literature and Trauma (2020, Routledge). Elotulet on yhdenillanromaani, joka tutkii kaunokirjallisuuden keinoin toisiinsa lomittuvia eksistentiaalisia kriisejä. Siinä henkilökohtainen hätä kietoutuu aikamme globaaleihin hätätiloihin: pandemiaan ja ympäristötuhoon. Perustavien elämän ja kuoleman kysymysten äärellä pohdinnat ihmisen osasta kulkevat yksilön kokemuksesta solutasolle ja planetaarisiin ulottuvuuksiin. Elotulissa filosofinen ja ruumiillinen virtaavat toisiinsa. Se etsii hahmoa suistumisen, ratkeamattomuuden ja ajan hajoamisen kokemuksille, joissa on keskeistä havahtuminen hallinnan harhasta olemassaolon perustavaan sattumanvaraisuuteen.

 

Kuva: Niklas Sandström

Rosanna Fellman on lavarunoilija, kirjailija ja aktivisti. Fellmanin runot ovat monikielisiä, humoristisia ja poliittisia sekä niissä on vaikutteita spoken word -perinteestä. Hänen esikoisteoksensa Strömsöborna (Förlaget M, 2019) voitti Vimma-kulttuuripalkinnon vuonna 2019. Fellmanin toinen teos Republikens president – Tasavallan presidentti (Förlaget M, 2022) on monikielinen satiiri, ja se palkittiin Svenska litteratursällskapet i Finland -palkinnolla vuonna 2023.